Klimaendringer

Det er nå så godt som sikkert at menneskelig aktivitet – spesielt brenning av hydrokarboner – er i ferd med å endre klimaet på jorda. Temperaturen har steget med nesten én grad siden 1920. Utviklingen ser ut til å akselerere. Mange forskere regner to grader for å være en kritisk grense. Hvis vi når dit, får man trolig selvforstekende effekter, slik at temperaturen stiger enda mer. Med 5-6 graders gjennomsnittlig temperaturøkning blir jorda ubeboelig for mennesker. Nordmenn er tilsynelatende blant de siste i verden til å ta denne virkeligheten inn over seg.

Her kan du følge temperaturutviklingen fra dag til dag ved havoverflaten, målt med Advanced Microwave Sounding Unit (AMSU)-satellittene:

Klimaendringene kaller på tiltak fra vår side. Overordnet kan energibruken kuttes på fire hovedområder: mer miljøvennlig energiproduksjon, smartere og mer energibesparende hus, effektiv energilagring (kanskje ved hjelp av hydrogenteknologi) og en toveis energiforsyning (såkalt ’smart intergrid’). Dette krever en stor innsats av forskere og produktutviklere, samt vilje i samfunnet til å ta den nye teknologien i bruk.

For oss som enkeltpersoner kan vi bidra med mindre forbruk og mindre bruk av bil og fly. Vi kan spise mer kortreist mat, vi kan bruke mindre strøm i hus og hytter, og med tiden kan vi bidra til energiproduksjon gjennom fysisk arbeid og kreativ husbygging. Det går for eksempel an å tenke seg at energi fra treningsapparater koples tilbake i strømnettet og varmer opp huset ditt. Det er også en energisparing i å leve ute i naturen, i hvert fall hvis du ikke reiser langt av sted for å komme til bestemmelsesstedet.

Andre ressurser om klimaendringene: